Културен календар за 2023 година

Забележителности

Дата на публикуване: 08.06.2016 17:39

ЧИПРОВСКИТЕ КИЛИМИ

Един от несъмнените феномени , с които България удивлява света – чипровските килими – и днес привлича вниманието на специалисти и ценители от всички континенти . Чипровските майстори от десетки поколения спазват древните прабългарски традиции на килимарството от преди повече от 1300 години . Освен унаследените от прабългарските земи и Древния Изток технологии при създаването на тъканите и фантастичните изображения , те ревностно предават заветните орнаменти , фигури и композиции , в които нашите предци са вложили една своеобразна писменост , закодирали са послания и мантри , символи и обети , предаващи на сътворения килим свойството да бъде крепител на духа , здравето и щастието в дома на притежателя му .
Няма друга тъкан, която да носи толкова философия. Всеки килим си има име: „Цвеке”, „Зелки”, „Саксии”, „Дървото на живота”, „Пилета”, „Есенна лоза”, „Пролетна лоза”, „Бомбите” …В Чипровци много неща от нравите, от бита, от живота, са се формирали на основа на килима. С килимите са се раждали, с килимите са умирали, с килимите се женят – не отива булка чипровчанка в друг дом, без да носи килим…
Един от най – характерните орнаменти е “Канатицата” (стилизирано изображение на пеперуда ), символ на Вечния живот от древността.

 

В допълнение към посочените по-долу, изложба или килими, както и тъкани портмонета, чанти, ранички и гоблени с  традиционните модели може да се намери в Туристическия информационен център в Чипровци.

Кипра
www.kipra.org
ул. Павлето №2
3460 Чипровци


Чушкарчето

http://www.tchukilim.com/
email:@tchukilim.com
тел./факс: +359 2 9836609; +359 888 968874;

бул. Петър Парчевич №...


Турлаците

ул.Павлето №31
3460 Чипровци
тел. +359 887 892 790, +359 885 358 592
www.torlacite.com
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


 

Elisa Art Ltd.
http://www.elisarugs.com/


Лорета Георгиева Велкова
http://www.kilimi.polimat.net/index.htm
ул. Цар борис №36

Монтана
тел 088 753 22 38
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


 

Светлана Илиева

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
тел: +359 88 8515144
Skype: (ID: elisarugs)
кв.Дружба, бл212
София 1582


Юлка Димитрова

 

Природа и планински маршрути

Разположен в Стара планина (Балкана) в Северозападна България, Чипровци и чипровският край са  идеално място за любителите на природата. Чипровският водопад, Гушовският манастир, римски и тракийски руини в околността, поляните край река Огоста и близките върхове са подходящи за еднодневни преходи и пикник. За по-сериозни преходи или джип екскурзии може да бъде създадена организация чрез местни водачи. В къщите за гости или в Туристическия информационен център можете да получите повече информация…

 

Защитени територии и природни забележителности

“Чипровският водопад”/защитена местност/ се крие сред разкошна букова гора в долината на Стара река. Висок е 18 м. До водопада се стига за 1-2 ч. по екопътека „Деяница”. Най-красив е при пролетното топене на снеговете по билото на планината.

   „Деяницае защитена местност с площ около 30ха. Тя е чудесна слънчева поляна под връх Три чуки /1938м./ и връх Вража глава /1936м./, живописно кътче в Чипровския дял на Стара планина, подканящо за високопланински семеен туризъм и отмора. Три чуки са високите върхове на запад от Чипровци, които са на границата със Сърбия. Достъпни в подножието си след 5 часов преход или с джип. предоставят невероятна гледка към целия регион /граничен район – личните документи са задължителни/.

„Равненско градище” е защитена местност. Разположена край село Равна с площ 186 хектара. Поразява с недокоснатата от човека природа и възможността да видите защитени растителни видове и останките от тракийска крепост и римска монетарница.

Пещерата „Мишин камък“/ защитен природен обект/ се намира между с. Превала и с. Горна Лука, в Чипровския дял на Стара планина, в едноименен лесопарк.  Истински пир за човешкото око в тази пещера са изваяните от природата фигури от сталактити и сталагмити.

„Стоовци“ или наричан още Разчепати камък се намира 9 км източно от село Превала /част от землищата на селата Смоляновци и Белотинци.В подножието на Разчепати камък е скалата Викалото, под която има надписи, все още неразчетени докрай от археолозите. В района се реализира проект на община Чипровци за създаване на ландшафтен парк „Широка планина“.

 

Маршрути

Местни планински водачи могат да ви предложат над 20 маршрута за пешеходен и опознавателен туризъм, за събиране на билки и горски плодове, за риболов. Ето някои от тях: Чипровци – Гушовски манастир – Хижа “Явор” – Чипровски водопад– Вишката – м. “Деяница”  - Чипровската екопътека  - “Деяница”. Продължителност – 1 ден, /през всички сезони/   

Чипровци – Чипровска застава -  м.  Алдинци – м. “Деяница” – Вишката  - м. “Три кладенци – м.“Мартинова чука”- с.Мартиново – Чипровци. Продължителност – 2 дни, /Летен/

Чипровци – м. « Велин Дел» - «Буни връх»  - « Врански камък» - М. «Чуката» - « Яворов дол» - Квартал «Бързан» - Чипровци Продължителност 1 ден,  /Летен/

Чипровци – Велин Дел –  м. « Буни връх» - «Цървени кладенци» - с. Горна Лука - пещера « Мишин Камък » Продължителност – 1 ден, /Летен/

Превала – Стовци. Продължителност 1 ден- целогодишно

Има маркирана велопътека за планинско колоездене. Карта на пътеката можете да откриете на указателна табела в центъра на град Чипровци и в сайта .........................

 

ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ

Манастир „Св. Иван Рилски” – национален паметник на културата с десетвековна история . Намира се 6 км североизточно от Чипровци. Народното предание подсказва за създаването му по времето на Първата българска държава.

Не са запазени останки от най-старите му постройки – многократно е разрушаван, ограбван, опожаряван от османците. Първият пожар лумва през 1404 г. след въстанието на Константин и Фружин, защото тук се е укривал царевичът Константин -  един извор носи името Царев кладенец. Чипровското въстание през 1688 г. донася ново разрушение...

Манастирският  комплекс включва еднокуполна каменна църква с красив дърворезбован иконостас, каменна кула звънарница с костница на загиналите във въстанието, малък параклис, сгради с чардаци и дървени арки.

Днес манастирът приема поклонници и гости.

Католическата катедрала “Санкта Мария” е построена през 1371 г. При археологически разкопки (1980–1988) е разкрита и една част от некропола на католиците. При Чипровския католически манастир е имало и открито училище – гимназия, а по-късно и висше училище, наречено “Семинариум”. Предполага се, че в олтара на катедралата е бил гробът на великия българин Петър Богдан Бакшев, написал „История на България” 100 години преди Паисий. В момента са  запазени само основите на църквата.

В съседство с католическата църква се намира православната църква “Св. Възнесение Христово”. Не е известно кога е строена църквата, но през 17-т век вече е съществувала. Пострадала е по време на Чипровското въстание от 1688 г. и по-късно е възстановена. Тя е действащ храм, архитектурен и културен паметник с национално значение.

Останки от Църквата “Св. Николай” - строена през ХVІІв. Основите и част от абсидата на тази църква се намират на  20 м. източно от Шарената чешма. Дълга е 24 м., широка 6, 40 м. и спада към простите еднокорабни църкви. По стените се забелязват следи от стенна мазилка със стенописи, в която преобладават черни, сиви, бели и червени багри.

 

Останки от Гушовски манастир

Гушовският манастир е построен през 17 век и разрушен по време на Чипровското въстание от 1688. Два каменни кръста се намират тук: една на върха на хълма, друг в останките на старата каменна църква. В близост до руините има навес с ред от традиционните огнища за големият курбан на 6 септември, една каменна чешма за питейна вода, маси за пикник за посетителите. Гледките от върха на хълма са фантастични. Това място трябва да посетите. Местни хора го сравняват със силата на Кръстова гора. До Гушовския манастир може да се стигне пеша или с кола и е на средата на пътя между Чипровци и Чипровския водопад по екопътека "Деяница".