Плащанията могат да бъдат извършени и чрез ПОС терминал
Плащанията могат да бъдат извършени и чрез ПОС терминал
Добре дошли в Чипровци
Исторически музей - Чипровци
Културен календар на община Чипровци за 2019 г.
27-ми и 28-ми април 2019 г., площад ,,Чипровско въстание"
Новини
,,Фестивалът на чипровския килим" вече си има лого!
04.04.2018

На първо място е логото на г-жа Цветелина Димитрова Петкова от гр. София с общ брой точки 168. За Логото тя казва: ,,За целта избрах да представя съвременна разработка на мотива Канатица.Канатицата, позната в традиционния и вид е символ и пазител на семейството, а то е бъдещето, на което може да се разчита да бъдат съхранени традициите и занаятите. Смисълът на логото е завършването на целия процес при изработката на килима и отлитането му към новия дом. Дава идеята за кръговрат на живота на килима, като завършващ елемент, идващ от миналото и насочен към бъдещето, като символизира устойчивостта и животворната сила на Канатицата.
Избраните цветове са червено и черно, като препратка към най-старите килими тъкани в тези цветове. 
Шрифта е разработен така, че да изглежда като изтъкан, за постигане на максимална идентичност. Създаден е след проучване на стари датирани килими.

На второ място комисията постави предложението на г-жа Марина Накова от гр. Монтана. Нейното предложение събра 147 точки. За смисъла на логото тя каза: ,,Килимарството е една от най-важните и значими традиции в тези части на България и е вплетено във всекидневието на хората в Чипровци и до ден днешен,предавайки знанията от поколение на поколение.Неслучайно тази традиция е част от ЮНЕСКО , запазвайки и прославяйки българската бит и култура.Именно това изобразява предната част на логото ми , в която се намира разстилащ се чипровски килим, с характерния червен цвят и типични символи и мотиви. Богат освен със своята култура , Чипровци е известен и със своята красива природа и загадъчно минало.Тайнствеността и величието на Чипровския Балкан са неизменна част от облика на града и затова , според мен, трябва да са част и от логото. На фона на големия чипровски килим , са разположени и склоновете на Балкана , изобразени в черен цвят , показващ загадъчността му."На трето място е предложението на г-жа Катрин Симеонова. Тя събра 137 точки. Проекта си описва така: ,,Логото представлява знак на вечната хармония -„коло“ от Бакамски килим, в което са обединени четири емблематични мотива от Чипровските килими, най-често срещани, обичани от килимарките, както и харесвани от всички ценители на този занаят. Символиката на триъгълниците показва съединението на мъжкото и женското начало, което е свързано с продължаването на рода и на традициите."


На четвърто място комисията реши да постави логото на най-малкия участник в конкурса, а именно Кристиана Петкова от 11 ,,А" клас на СУ ,,Емилян Станев" гр. Велико Търново. За нея ще има поощрителна награда.


Проект „Основи за по –добро бъдеще на нашите младежи“
Търсене
За да се предпазим трябва да знаем:
За да се предпазим трябва да знаем, че:
За да се предпазим трябва да знаем, че:
За да се предпазим трябва да знаем, че